Η γευστική δοκιμή των κρασιών βάζει σε λειτουργία τον εγκέφαλό μας περισσότερο από κάθε άλλη ανθρώπινη συμπεριφορά, σύμφωνα με τα ευρήματα ενός κορυφαίου επιστήμονα πάνω στην νευροϊατρική.

Αθανασία Κουλέτα

Η φράση «Να βγούμε να πιούμε ένα κρασάκι» στο εξής δε θα έχει το ίδιο νόημα για εσάς και τους ανθρώπους γύρω σας αφού φαίνεται πως ακόμα και το είδος του κρασιού που επιλέγετε να πίνετε λέει πολλά για την ψυχή και το χαρακτήρα σας. Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον μία νέα έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Σε δύο νεολιθικούς οικισμούς περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τυφλίδας, πρωτεύουσας της Γεωργίας, ανακαλύφθηκαν μεγάλα πήλινα δοχεία που στο εσωτερικό τους υπήρχαν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα ίχνη κρασιού, ηλικίας περίπου 8.000 ετών.

Μπορεί το αλκοόλ να απαγορεύεται διά ροπάλου στην εγκυμοσύνη, φαίνεται όμως ότι έχει θετικές επιδράσεις για τη γυναικεία γονιμότητα όταν καταναλώνεται πριν τη σύλληψη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Βέβαια, τα οφέλη προκύπτουν συγκεκριμένα από το κόκκινο κρασί και όχι από οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό και μάλιστα όταν αυτό καταναλώνεται με μέτρο, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πηγή : http://www.winenews.gr

Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Το σκελετικό σύστημα σταδιακά αποδυναμώνεται και γίνεται ευάλωτο σε κατάγματα. Στις γυναίκες τα πρώτα σημάδια της οστεοπόρωσης κάνουν την εμφάνισή τους με την εμμηνόπαυση, ενώ η αντίστοιχη ηλικία για τους άνδρες είναι μετά τα 50.

Πηγή : http://www.krasiagr.com

Πότε και πώς επηρεάζει το στυλ του κρασιού ;

Η παγκόσμια οινική ορολογία είναι diurnal temperature variation ή thermal amplitude diurnal rangeή diurnal shift. Στα ελληνικά μεταφράζεται ως η διαφορά που προκύπτει από την μεγαλύτερη και την μικρότερη θερμοκρασία που σημειώνεται μέσα σε μια μέρα.

Κάποια οινοποιεία, σε θερμές κυρίως περιοχές και τελευταία και στην Ελλάδα, φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον όρο αυτό. Τον χρησιμοποιούν για λόγους επικοινωνιακούς, τονίζοντας ότι τα κρασιά τους έχουν μεγαλύτερη φρεσκάδα από ότι θα περίμενε κάποιος σε μια τόσο «θερμή» περιοχή. Κατέληξε να θεωρείται από πολλούς αρκετά σημαντικός ακόμη και στην διαμόρφωση της γνώμης για την ποιότητα ενός κρασιού, όμως πόσο αληθινό είναι αυτό;

Πηγή : www.winekingdom.gr

Το ενδιαφέρον μας για το κρασί έμελλε να είναι μόνο η αρχή σε ένα ιδιαίτερο μονοπάτι, όπου για να προχωρήσεις πρέπει να ταΐσεις το μυθικό τερατάκι με ακόμα περισσότερα. Όπως όλες οι μεγάλες αγάπες, έτσι και αυτή περνάει από το στομάχι!

Πηγή: http://www.krasiagr.com/

Από τον Ιανουάριο του 2016 η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή φόρου στο κρασί σαν αντιστάθμισμα στην μη φορολόγηση της ιδιωτικής παιδείας. Οι αντιδράσεις υπήρξαν πολλές και σφοδρές από όλους τους εμπλεκομένους στο κύκλωμα: αμπέλι, κρασί, μεταποίηση, διακίνηση, κατανάλωση. Η κριτική έναντι αυτής της απόφασης στηρίχθηκε στην πεποίθηση ότι η φορολογία ενός τροφίμου θα πλήξει όχι μόνο τον πρωτογενή αλλά και τους δευτερογενή και τριτογενή τομέα αφού θα περιορίσει την κατανάλωση του προϊόντος. Επιπλέον υποστηρίχθηκε ότι σε καμία άλλη χώρα δεν έχει επιβληθεί Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ( ΕΦΚ ) στο κρασί.


Η μελέτη της ιστορίας του κρασιού μπορεί να αναδείξει κι άλλες περιπτώσεις όπου το κρασί βρέθηκε αντιμέτωπο με την φορολόγηση, με την επιβολή των φόρων να πηγάζει κάθε φορά από την πολιτική αναγκαιότητα της εκάστοτε κυβερνώσας αρχής.