Ακολουθόντας βασικά βήματα για ένα σωστό αποτέλεσμα απο τον Υπεύθυνο Εργαστηρίου Ευάγγελο Χ. Γιαννόπουλο.


Διασφαλίζουμε την καλή υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών που θα χρησιμοποιήσουμε για την παραγωγή μούστου, να προέρχονται από υγιές αμπέλι στο οποίο να μην έχουν πρόσφατα (τουλάχιστον ενάμιση μήνα πρίν) χρησιμοποιηθεί ραντίσματα.

Φροντίζουμε πάντα για την απόλυτη καθαριότητα των βαρελιών, των δεξαμενών , των εργαλείων, των υλικών που χρησιμοποιούμε καθώς και των χώρων τοποθέτησής τους. Προτιμούνται τα ανοξείδωτα αντικείμενα ενώ απαγορεύεται η χρήση σιδερένιων ή χάλκινων αντικειμένων (χωνιά, σουρωτήρια, κτλ).

 

Πηγή : http://www.fnl-guide.com/

Μόλις πριν από λίγες ημέρες δημοπρατήθηκε στην Ιαπωνία το ακριβότερο τσαμπί σταφύλι που έχει πωληθεί ποτέ στην Ιστορία του κόσμου.


Η είδηση καλύφθηκε από τα περισσότερα μέσα ως επιφανειακή και πιασάρικη ανακοίνωση για τη δημοπράτηση ενός τσαμπιού σταφυλιών προς 9.800 ευρώ. Αυτά θέλει ο κόσμος για να πει κοίτα τι γίνεται στην Ιαπωνία και εδώ πεινάμε. Κι όμως η είδηση αυτή δεν θα έπρεπε να έχει λαϊκίστικη αντιμετώπιση  αλλά να αποτελεί ένα σημαντικό γαστρονομικό case study για εμάς στην Ελλάδα.

Πηγή botilia.gr


Νέοι άνθρωποι, νέα κρασία, νέα αγαπημένα!

Αν μια λέξη χαρακτηρίζει τους Αμπελώνες Γιαννόπουλου, αυτή είναι το «Νέο». Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες, νέο οινοποιείο, νέα κρασιά. Δεν έχει ιστορία που χάνεται στον χρόνο. Όλα ξεκίνησαν με τον πατέρα του Βαγγέλη, Χρήστο που το 1993 αφιερώνεται στην αμπελοκαλλιέργεια, αφήνοντας πίσω του τις ελιές. Σταδιακά ο αμπελώνας μεγαλώνει. Ο γιός του Βαγγέλης Γιαννόπουλος, οινολόγος και οινοποιός, αναλαμβάνει το 2012 αλλάζοντας επίπεδο στο οινοποιείο.

Τα αμπέλια απλώνονται στην καρδιά της Λακωνίας, στο δημοτικό διαμέρισμα της Ποταμιάς Σπάρτης, και στους πρόποδες του Ταΰγετου. Η διαφορετική σύσταση του εδάφους και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες προσδίδουν ενδιαφέρον και πολυπλοκότητα, ενώ καταλυτική είναι η συμμετοχή του ποταμού Γερακάρη που διασχίζει και οριοθετεί την περιοχή, μαλακώνοντας τα ακραία χειμωνιάτικα κρύα.