Υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί η κατανάλωση κρασιού μας κάνει ευτυχισμένους (και όχι, δεν είναι μόνο επειδή είναι νόστιμο): Η κατανάλωση οινοπνεύματος πυροδοτεί την απελευθέρωση της χημικής ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, δημιουργώντας τα ευχάριστα συναισθήματα που σχετίζονται με το ποτό.

Τα νέα είναι καλά για όσους αρέσκονται σε λίγη σοκολάτα και ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί το βράδυ. Γιατί αυτά ακριβώς είναι τα συστατικά της νεότητας!

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι τα δύο καλύτερα πράγματα που προήλθαν από την Ιταλία είναι η πίτσα και το κρασί. Και δεν είναι τόσο περίεργο ότι αυτά τα δυο ταιριάζουν τόσο καλά μαζί. Το κρασί ταιριάζει ακόμα και με την πιο περίεργη πίτσα.

 

Για τους λάτρεις του κρασιού, υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση κάθε καλοκαίρι. Ο ζεστός καιρός καθιστά δύσκολο να επιτευχθεί η πιο ευχάριστη-κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος για το κρασί.

Όπως κάθε θέμα, η διατήρηση της δροσιάς του κρασιού απαιτεί τα κατάλληλα εργαλεία και τεχνογνωσία. Αυτές είναι οι αγαπημένες μας μέθοδοι και συμβουλές για να λύσουμε αυτό το καλοκαιρινό πρόβλημα!

Η ιστορία του κρασιού είναι βαθειά συνυφασμένη με την ανθρώπινη ιστορία και με όλα τα καταγεγραμμένα γεγονότα. Ας δούμε λοιπόν πώς ρίζωσαν τα αμπέλια σε όλες τις ηπείρους-εκτός από την Ανταρκτική!

Η γευστική δοκιμή των κρασιών βάζει σε λειτουργία τον εγκέφαλό μας περισσότερο από κάθε άλλη ανθρώπινη συμπεριφορά, σύμφωνα με τα ευρήματα ενός κορυφαίου επιστήμονα πάνω στην νευροϊατρική.

Αθανασία Κουλέτα

Η φράση «Να βγούμε να πιούμε ένα κρασάκι» στο εξής δε θα έχει το ίδιο νόημα για εσάς και τους ανθρώπους γύρω σας αφού φαίνεται πως ακόμα και το είδος του κρασιού που επιλέγετε να πίνετε λέει πολλά για την ψυχή και το χαρακτήρα σας. Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον μία νέα έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Σε δύο νεολιθικούς οικισμούς περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τυφλίδας, πρωτεύουσας της Γεωργίας, ανακαλύφθηκαν μεγάλα πήλινα δοχεία που στο εσωτερικό τους υπήρχαν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα ίχνη κρασιού, ηλικίας περίπου 8.000 ετών.